Asunnon ostaja ei halua maksaa ylihintaa, asunnon myyjä ei halua myydä alihintaan – eivät tietenkään halua. Näkemyserot asunnon arvosta osoittautuvat kuitenkin välillä niin suuriksi, että asuntoja on vaikea sekä myydä että ostaa. Miellämme nimittäin asunnon arvon eri tavalla lähtökohdistamme riippuen.

Ostajana sinulla ei ole paljon mahdollisuuksia vaikuttaa myyjän näkemykseen. Omaa näkemystäsi voit kuitenkin perusteella hyvin. Arvioidessasi asunnon hintaa sinun kannattaakin ostajana lähestyä asiaa monesta eri näkökulmasta.

Hyvä sijoitus

Ensinnäkin asunnon ostoa kannattaa miettiä sijoituksena, vaikka kyseessä onkin oma koti. Missä kunnossa kiinteistö on? Onko korjausvelkaa? Onko talon remonttikulttuuri terve? Vaatiko itse asunto pientä tai suurta remonttia? Jos asunto vuokrattaisiin, niin mikä olisi sijoituksen nettovuokratuotto?

Puutteelliset tilastotiedot saattavat johtaa harhaan

Toiseksi kauppahintaa on hyvä verrata muihin toteutuneisiin kauppahintoihin. Asuntojen.hintatiedot.fi -palvelusta löytyy ympäristöministeriön ylläpitämää tilastotietoa toteutuneista kaupoista. Lista ei ole kattava, pahimmassa tapauksessa se voikin tästä syystä olla harhaanjohtava, mutta kun siihen osaa suhtautuu varauksella, antaa se osviittaa markkinahinnoista.

Kiinteistönvälittäjillä on käytössä hintaseurantapalvelu (HSP), joka on sekä kattava että yksityiskohtainen. Sen perusteella on jo paljon helpompi muodostaa ymmärrys markkinatilanteesta ja asuntojen hintakehityksestä. HSP onkin välittäjille hyvin tärkeä työkalu, eikä se ole avoin muille kuin ammattivälittäjille. Oikotien tai etuoven pyyntihintojen perusteella puolestaan ei kannata muodostaa kovin pitkälle meneviä ajatuksia markkina-arvosta.

Paljonko maksaa unelma?

Kolmantena pitää muistaa omat henkilökohtaiset tarpeet ja unelmat. Asunto, joka suurelle massalle on vain asunto, saattaa sinulle olla paljon enemmän. Ostimme mieheni kanssa pari vuotta sitten yksiön. Muille ostajakandidaateille se oli yksi asunto muiden joukossa, meille se oli se ainoa mahdollinen. Syy oli yksinkertainen, sillä ostamamme yksiö oli ainut joka sijaitsi kotimme seinänaapurissa ja vain se antaisi perheellemme paljon toivottuja lisäneliöitä. Meillä oli siis erittäin validi syy maksaa tilastojen valossa kova hinta. Toki olimme myös silloin asettaneet hintakaton itsellemme – ja onneksi lopputulos oli onnistunut kauppa niin myyjän kuin ostajan mielestä.

Ylihinta vai hyvä hinta

Ylihintaa emme halua eikä kannata maksaa, mutta itse määritelty hinta kylläkin. Kun ”oma hinta” perustuu kattavaan markkina- ja kohdeanalyysiin ja lisäksi pysyy omien maksumahdollisuuksien puitteissa, on se myös hyvä hinta.

Anna