Vuosi 2015 on asuntomarkkinoiden osalta alkanut vauhdilla ja positiivisella energialla. Seuraamalla Oikotien ilmoituksia on voinut huomata, että uusia kohteita tulee päivittäin reilusti myyntiin. Myös ostajat ovat valppaina. Uutisissakin välittäjät ovat hehkuttaneet aktiivista tilannetta.

Mutkattomat asuntomarkkinat eivät missään nimessä kuitenkaan ole. Paljon on viime aikoina kirjoitettu siitä, että hintapyyntöjen ja toteutuneiden kauppahintojen välissä on suurtakin eroa, jopa paikoittain toistakymmentä prosenttia tai enemmänkin. Tästä luonnollisesti jokainen ostaja innostuu ja päättää tinkiä entistä enemmän.

Näköpiirissä ei arvonnousua

Kukaan ei voi varmuudella tietää, miten asuntomarkkinat kehittyvät tulevaisuudessa, mutta välittäjätkin laajasti myöntävät, ettei arvonnousua ole odotettavissa. Tämä tekee ostajat entistä tarkemmiksi – jos rahansa haluaa asunnostaan takaisin, on syytä olla hinnan kanssa hyvin tarkkana. Myyjän sydäntä tai lompakkoa tilanne ei lämmitä. Eikä yhteisymmärrys hinnasta tahdo syntyä.

Mielenkiintoista on tämä vastakkainasettelu, ikään kuin myyjät ja ostajat olisivat eri kansakuntaa. Todellisuudessahan myyjä harvoin pelkästään myy, useammin hän myös ostaa. Ja ostajallakin saattaa olla myytävä asunto. Siksi ei mielestäni kannata pelätä markkinatilannetta – mikäli hinnat laskevat, se tarkoittaa myös, että seuraavan kodin saa huokeampaan hintaan. Niille jotka haikailevat isompaan kotiin, tilanne on suorastaan eduksi.

Muuttopainetta ilmassa

Viime vuosina on tehty vähemmän asuntokauppaa kuin mihin olimme takavuosina ehtineet tottua. Moni suomalainen on jäänyt asumaan vanhaan asuntoon, joka ei enää vastaa omia asumistarpeita, joten muuttopainetta on. Ostajat kyttäävätkin nyt Oikotiellä ja Etuovessa, odottavat elämänsä diiliä. Pääkaupunkiseudulla kilpailu hyvistä (lue: järkevän hintaisista) kohteista on kova.

Olemme ikään kuin antautuneet markkinoiden voimiin, jähmettyneet paikalle. Asuntomarkkinoista puhutaan kuin ne olisivat irrallinen iso mörkö, jolle kukaan ei kykene tekemään mitään. Todellisuudessa markkinat ovat me. Ottakaamme markkinat omiin käsiimme. Käykää hyvät ihmiset rohkeasti hintaneuvottelujia, niin myyjät kuin ostajat. Asunnon markkina-arvo löytyy sieltä missä myyjä ja ostaja kohtaavat! Onnea kauppoihin.

Anna