Minulta kysytään usein mielipidettä asuntomarkkinoista ja niiden kehityksestä – mihin suuntaan mennään, liikkuuko mitään, kannattaako nyt ostaa vai vielä odottaa, mitkä alueet ovat aliarvostettuja?  Nämä ovat kaikki järkeviä kysymyksiä ja näitä asioita pohtii tänä päivänä hyvin moni.

 

Pelko huonoista kaupoista

Kysymykset eivät kuitenkaan välttämättä kerro järjenkäytöstä vaan ehkä enemmän pelosta, pelosta huonoista kaupoista. Tiedämme, että tunteet vaikuttavat todella paljon asuntokauppoihin, ja nyt pelko näyttää päässeen hallitsemaan markkinoita.

 

Asuntokauppoja suunniteltaessa kannattaa mielestäni kuitenkin ensisijaisesti analysoida perheen asumistarpeita – toimiiko nykyinen koti vai ei? Onko asunnossa sellaisia puutteita, jotka päivittäin hankaloittavat arkea? Voisiko asia korjaantua vaihtamalla asuntoa? Vanhaan asuntoon ei tietenkään kannata jäädä kärsimään vain siksi, että luullaan asuntomarkkinoiden mahdollisesti jonain päivänä muuttuvan suotuisimmiksi.

 

Järjen kautta uuteen kotiin

Arjen sujuvuus on kaiken A ja O. Samaan sujuvuuteen vaikuttaa merkittävästi perheen taloudellinen tilanne, ts. minkä hintaista asuntoa on realistista ja järkevää tavoitella. Itse pidän parempana hyvin nukuttuja öitä edullisemmassa asunnossa kuin taloudellisia vaikeuksia kovahintaisemmassa asunnossa.

Uuden asunnon ostaminen ja muuttaminen on järkevää silloin, kun elämäntilanne sitä edellyttää ja oma talous antaa siihen mahdollisuuden.

 

Anna