Onpa tyypillistä… Hesari uutisoi ”asuntojen hinnat nousuun…” (linkki artikkeliin), mikä mielestäni jälleen kerran antaa vääristyneen kuvan asuntomarkkinatilanteesta.

Lehti viittaa Reaktorin sinänsä ihan mielenkiintoiseen palveluun kannattaakokauppa.fi, ja Reaktorin julkaisemaan ennusteeseen, joka kuvaa vuoden 2017 asuntojen hintaodotuksia.

Ennusteen mukaan on pääkaupunkiseudulla olemassa kaupunginosia, joissa asuntojen hinnat nousevat 3-4% vuodessa – ja populistisesti Hesari antaa ymmärtää, että näihin kaupunginosiin kannattaa sijoittaa.

 

Myös laskua luvassa

Mutta, jos katsoo palvelua laajemmin, voi huomata, että hyvin monessa pääkaupunkiseudun kaupunginosassa hintojen ennustetaan laskevan (kovamaineiset Westend, Kauniainen ja Katajannokka mukaan lukien).

Tuoreimmassa Arvoasunto-lehdessä (1/2016) kiinteistösijoittaja Kari Keskitalo osuu naulan kantaan.

Hän toteaa, että ”Yksi suuri syy kiinteistömarkkinoiden jumittumiseen on ihmisten haluttomuus hyväksyä aikojen muuttuminen. Moni isomman asunnon omistaja ei ole hyväksynyt sitä, että asuntojen hinnat ovat pudonneet. Hintahuippu oli vuonna 2010, eikä se heti palaa.”

Lisäksi artikkelissa todetaan, että arvonalennusta ei halua kontolleen sen paremmin ostaja kuin myyjäkään.

Näin ytimekkäästi markkinatilanteen voi tänään kiteyttää. Arvonnoususta voi toki spekuloida ja unelmoida, mutta eteenpäin pääsemme vikkelämmin, jos hyväksymme tosiasiat – let’s cut the losses and move on.

Anna